Betaalbare houtbouw met Massieve technische panelen

Betaalbare houtbouw met Massieve technische panelen

De bekende financiële voordelen van houtbouw

Daar liggen de bekende financiële voordelen die we allemaal op kunnen sommen: de productie (arbeidstijd per strekkende meter) is veel lager, de fundering kan wel tot 20% goedkoper uitgevoerd worden, houtbouw kan veel sneller geprefabeerd worden wat tijdwinst (en geld) scheelt op de bouwplaats (wat alleen maar meer wordt als je de moderne technieken en ontwikkelingen in houtbouw goed weet te integreren), tenslotte kan je ook emissieloos (stikstofvrij) bouwen wat in deze tijd euro’s op levert.

Natuurlijke omgeving, beter presteren

Vervolgens heb je je houten gebouw staan. En dan wordt het pas echt interessant. Dan gaan namelijk argumenten spelen waar de traditionele bouw heimelijk stil over blijft: de biophilic aspecten. Hoe meer natuurlijke aspecten we integreren in onze gebouwde omgeving, hoe prettiger wij ons voelen: hoger welzijnsgevoel, beter presteren, minder ziek, gelukkiger en gezonder.

Houtbouw verbetert het binnenklimaat door haar vocht- en warmte regulerende eigenschappen, het verbetert op natuurlijke wijze de luchtkwaliteit binnenshuis vanwege de hypoallergene eigenschappen, de natuurlijke geur werkt rustgevend, het is van nature geluiddempend en het biedt uitstekende ruisbeheersing.

Eigenaar voelt zich fijner in houtbouw

Blootstelling van de mens aan hout binnenshuis heeft rechtstreeks verband met positieve psychofysiologische reacties.

In het geval van utiliteitsbouw zie je hogere productie, minder ziekteverzuim en personeelswisselingen. Onderzoeken wijzen dit uit tot in tientallen procenten. Natuurlijk heeft de sociale woningbouw daar minder aan (die woningbouw profiteert wel van het algemener worden van houtbouw, overigens). De huurder zal zich natuurlijk wel fijner en gezonder voelen in een meer natuurlijk omgeving, wat op regionale of zelfs landelijke schaal grote financiële maatschappelijke voordelen oplevert.

Combi van voordelen houtbouw

Concluderend kan je dus stellen dat houtbouw door de combi van financiële voordelen gedurende de bouw en ontwikkelingsfasen en de financiële baten gedurende het gebruik van het gebouw een goedkopere en betere bouwwijze is dan meer traditionele bouwmethoden.

En dan hebben we het nog niet eens over de (financiële) voordelen die nog niet gewaardeerd worden in dergelijke vergelijkingen: losmaakbaarheid, flexibiliteit, circulaire restwaarde, CO2 opslag i.p.v. verbruik en hergroeibaarheid. Laten we het daar maar niet over hebben, want men zou zo maar kunnen zeggen dat we er maar argumenten bij blijven slepen om maar gelijk te krijgen.

BRON : Daan Bruggink, Orga Architect.

DE VOORDELEN VAN MASSIEVE technische houten panelen :

1.CO2-neutrale en circulaire bouwmethode.

2.Snelle bouwmethode: Korte montage- en droogtijd

3.Laag eigen gewicht (640 kg/m³), 60 % lichter dan traditioneel bouwen

4.Afwerking: een brede waaier van gevelafwerkingen

5.Water neutrale ruwbouw: geen waterbehoefte voor de productie en plaatsing van de massieve panelen

6.Aangenaam binnenklimaat door vochtregulerende eigenschappen van massief hout

7.Solventvrije, watervaste verlijming “Food Certified”

8.Brandweerstand: massieve houtbouw is brandveiliger dan traditionele bouwconstructies.

9.Akoestiek: massieve houtbouw voldoet aan de norm bij diepe frequenties.

10.Isolatie luchtdichtheid: men bekomt men probleemloos de BEN-norm (E<30).

11.Uitermate vormvast : geen vormverandering 0,005%, zowel loodrecht als evenwijdig.

12.Meer veiligheid en netheid : gezien ruwbouwafval quasi onbestaand is.

Meer info?